Share

Pensionstal Geere-Stein Hippisch Centrum Doorn

Paardencoaching

Paardencoaching

Paardencoaching

Paardencoaching

Wilt u uzelf beter leren kennen? Of wilt u zich bewust worden van uw kwaliteiten of juist valkuilen? Wilt u uw angsten ervaren? Of bent u gewoon toe aan een volgende stap? Heeft u twijfels, onzekerheden of belemmeringen in u persoonlijke leven of werk? Of bent u gewoon nieuwsgierig naar wat coaching met paarden is?

Paardencoaching klinkt voor sommige mensen zweverig, maar het tegenovergestelde is waar. Het is ‘oer’ natuurlijk. Er komt geen zweverig denken bij aan te pas, maar juist gewoon doen en zijn in de puurste vorm. De bewegingstrajecten leiden tot vernieuwend evenwicht en beweging.

“Van paarden kunnen wij enorm veel leren”

Wat is paardencoaching?

Het paarden spiegelen, ook wel paardencoaching genoemd, wordt uitgevoerd door een ervaren coach. Deze paardencoach heeft naast de reguliere opleiding, een professionele opleiding tot paardencoach gevolgd en is gespecialiseerd om de uitkomsten te vertalen naar de dagelijkse situatie op de werkvloer. De coaching kan verzorgd worden met eigen paarden van de coach of met paarden die op de locatie aanwezig zijn.

Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel voor mensen. Hierbij wordt een beroep gedaan op de natuur van het paard, namelijk het zijn van een vluchtdier en het leven in een kudde. Paardencoaching is een bijzonder vorm van therapie met paarden.

‘’Paarden leven in het moment en hebben het vermogen om de kleinste verandering in de kudde en de omgeving waar te nemen.’’

Als vluchtdier is een paard constant bezig met het onderzoeken van zijn omgeving. Paarden hebben met hun sterke zintuigen het vermogen om op afstand aan te voelen wat er gaande is.

‘’Een team gedraagt zich anders dan de teamleden afzonderlijk doen vermoeden.’’

Als kuddedier zijn paarden afhankelijk van hun kuddegenoten. Paarden weten precies wat de rangorde in hun kudde is. Doordat paarden kudde dieren zijn, moeten ze elkaar helpen om te kunnen vluchten. De samenwerking bevordert de veiligheid in de kudde, ze moeten zich immers als één geheel kunnen voortbewegen als er gevaar dreigt en niet uit elkaar vallen. Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben.

‘’Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties vertalen naar de persoon toe.’’

De kracht van de kudde

Wat zo speciaal en uniek is aan paarden, is dat ze geen onderscheid maken tussen een mens of een dier. Zodra een paard in contact worden gebracht met een mens, reageren ze vanuit hun natuur op de spanning en uitstraling die dit ‘nieuwe kuddelid’ met zich meedraagt. Als ze opmerken dat deze persoon ‘iets’ heeft, gaan ze proberen om te helpen. Dit doen ze weer vanuit hun perspectief om samen zo veilig mogelijk te zijn en om te kunnen vluchten bij mogelijk gevaar.

‘’Een sterk team kent vertrouwen en erkenning waardoor mooie ideeën en prestaties kunnen ontstaan.’’

Paardencoaching voor teams

Paardencoaching is geschikt voor teams die gezamenlijk kracht willen ontwikkelen, zoals directies, managementteams, maatschappen, afdelingen en gelegenheidsteams.

Waarom paardencoaching interessant kan zijn voor uw team:

  • Communicatie in het team niet een kwestie is van veel praten
  • Mensen zich vaak geen onderdeel voelen van hun team
  • Patronen lastig doorbroken worden. Ze houden iets in stand
  • Er meestal wordt gekeken naar de teamleden en niet naar het team als geheel

Equirene werkt vanuit systematisch perspectief met inzet van paarden.

Coaching met paarden

Paarden houden ons de spiegel voor. Daarin wordt u bewust van wat diep vanbinnen speelt en voelt u welke stappen u kunt nemen. Het paard laat u direct zien of dit de juiste stap is.

In contact met het paard krijgt u een onvergetelijke ervaring. U hoeft hiervoor zeker geen paardenliefhebber te zijn.  Heb je angst voor paarden dan is het paard de metafoor voor een angst. Zodra u de angst overwint met het paard zult u zien dat andere angsten ook zullen afnemen.

‘’Het paard spiegelt in de meest pure zin en heeft het vermogen om mensen te kunnen raken.’’

Paarden zijn wonderbaarlijk goed in staat om jouw authentieke kracht terug te krijgen.

Paardencoaching kan inzicht geven in veel aspecten, zoals;

  • Authentieke kracht;
  • Authentiek leiderschap & leiderschapsstijlen;
  • Onbewuste kwaliteiten & talenten;
  • Patronen, pijnpunten en/of trauma’s uit het verleden;
  • Team en organisatieontwikkeling.

Dit inzicht kan bijdragen aan het in gang zetten of versnellen van processen, door zaken te accepteren, te helen, te sturen of je ontwikkelend vermogen te stimuleren. Met de juiste bewustwording en inzichten is er ook weer meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en groei.

Paarden coaching doorn

Uiteindelijk hangt alles met elkaar samen. U heeft uw eigen plek in te nemen in de wereld. Een coaching traject met paarden brengt u dichter bij uzelf. Gun uzelf om nieuwe stappen te zetten in u eigen ontwikkeling.

Staat u open voor een individuele groei of streeft uw team naar teamdynamiek, neem dan vrijblijvend contact op met Matthijs Maat, voor een kennismakingsgesprek of de mogelijkheden voor wat betreft coaching met paarden.

Vergeet niet dat paardencoaching niet alleen interessant voor ruiters en dierenvrienden. Het is ook zeer geschikt voor mensen die ‘niks’ met paarden hebben of zelfs bang zijn voor paarden.

Zet een stap naar voren… Kom ècht in contact met ​uzelf en met elkaar!